sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Insula Pula





Pola (în croată Pula, în italiană Pola) este cel mai mare oraş din regiunea istorică Istria din Croaţia, fiind situat în partea de sud a peninsulei Istria. Este o renumită staţiune heliomarină şi un important centru turistic, cunoscut pentru climatul său moderat, apele domoale, natura bine conservată dar şi pentru bogatul patrimoniu istoric şi cultural. Oraşul are o lungă tradiţie în producerea vinului, peştelui, construcţia de vapoare şi turism. Pola a fost de asemenea centrul administrativ al Istriei în Roma Antică.




Oraşul este foarte bine cunoscut pentru multele sale clădiri ce au supravieţuit din perioada romană, dintre care amfiteatrul din secolul I, denumit la nivel local Arena. Arena este unul dintre cele mai bine conservate amfiteatre din antichitate, fiind folosit şi astăzi în timpul festivalurilor de film din vară. Alte două structuri notabile şi bine păstrate sunt arcul de triumf din secolul I, Arcul Sergius şi templul zeului Apollo construit în onoarea împăratului roman din secolul I, Cezar Augustus. Mai este posibilă plimbarea prin vechile străzi înguste, cu pavaj roman, ale oraşului, în care, s-au construit clădiri medievale şi renascentiste.

Istorie

Prima locuire permanentă a oraşului este datată în 500 î.Hr. Colonizarea romană semnificativă a început în secolul I î.Hr. Mai târziu, oraşul a intrat sub dominaţia ostrogoţilor, francilor şi veneţienilor. Istoria oraşului a continuat să reflecte amplasarea şi importanţa sa, la fel ca cea a regiunii, în redesenarea graniţelor europene.

În perioada medievală Pola face parte din Republica Veneţiană. În 1797, Pola şi Istria au devenit parte a Imperiului Austriac (între 1809 şi 1813 sînt temporar anexate de Imperiul Francez). În această perioadă imensul port natural al oraşului a devenit principala bază navală a Austriei şi un important centru în manufactura vapoarelor. Insula Mali Lošinj de la sud de Pola a devenit o staţiune de vacanţă pentru familia imperială Habsburg a Austriei. După prăbuşirea Austro-Ungariei în 1918, Pola împreună cu întreaga Istrie a devenit parte din Italia. Dominaţia italiană a durat până la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial. Din 1947, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Paris, Pola, ca şi restul Istriei, a fost cedată de italieni Iugoslaviei. De la prăbuşirea acesteia, Pola şi Istria au devenit părţi ale Croaţiei moderne.

Ca rezultat al bogatei sale istorii politice, Pola este un oraş cu un amestec cultural de popoare şi limbi, din Mediterană şi Europa Centrală, antice şi contemporane. Arhitectura oraşului reflectă aceste straturi de istorie care s-au lăsat peste oraş. Locuitorii vorbesc fluent limbile străine, în special italiana, dar şi germana sau engleza.